GCL in Vlaanderen

 

In Vlaanderen en Brussel zijn er in 20-tal GCL groepen actief, met in totaal zo’n 150 leden. Er zijn GCL groepen in Brussel, Leuven, Gent, Brugge en Mechelen. Elke GCL groep heeft begeleider die ondersteunt en waar nodig kan aansturen nodig en een groepsverantwoordelijke die de meer praktische zaken helpt organiseren. De meeste groepen hebben tussen de 6 en 10 leden. Iedere groep legt zijn eigen accenten bij de inrichting van het groepsleven.

 

GCL groepen komen maandelijks samen. De groepsleden bereiden hun inbreng voor de maandelijkse bijeenkomst voor, vaak aan de hand van een tekst. Zij doen dat reflecterend aan de hand van elementen uit hun leven, met ondersteuning van gebed.

Op de bijeenkomst zelf starten we met een eerste ronde met een uitwisseling waarin iedereen om de beurt een inbreng doet, zonder tussenkomst van de anderen, die met hun hart luisteren.

In een tweede ronde kan ieder die het wil een aanvulling, of vraag inbrengen naar aanleiding van wat er gezegd is door de anderen. Wie wil kan hierop inspelen.

Op het einde van de bijeenkomst is er een korte evaluatieronde. Zowel voor als na de bijeenkomsten kan er tijd zijn voor een aangenaam samenzijn. In sommige groepen wordt er samen gegeten voorafgaand aan de bijeenkomst.

De Stuurgroep van GCL Vlaanderen biedt geregeld activiteiten aan die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de Vlaamse GCL gemeenschap en leden verder kunnen vormen in de ignatiaanse spiritualiteit. Ook de jezuïeten bieden vormingen aan (bezinningscentrum “Oude Abdij” in Drongen). Daarnaast zijn er geregeld bijeenkomsten met GCL’ers uit andere landen, met de Europese of wereld GCL.

Data privacy

Hierbij het beleid omtrent gegevensverwerking.